Afscheid Cyril en Tijmen en Futura sluit seizoen af met nipt 22-23 verlies tegen BEP

Met een spannende wedstrijd – onder leiding van de prima fluitende Jelle den Dekker en assistent – zetten clubiconen Cyril (Sirol) van Es en Tijmen (Timo) Bolhuis een punt achter hun fraaie actieve korfbalcarrière.

Na 19 jaren van Es en 14 jaren Bolhuis in de Futura-selectie, is de tijd van gaan gekomen. Maar niet nadat beide spelers zaterdagmiddag nog eens uitblonken in de wedstrijd tegen topclub BEP, welke nog een kleine kans op het kampioenschap had.

In het eerste kwart gingen de ploegen tot 5-5 gelijk op. Maar het tweede kwart was voor BEP, dat de ruststand op 11-13 bepaalde.

Futura kwam aan het begin van de tweede helft al snel op 14-14. Mede door zo’n onmogelijke treffer van Cyril waarbij hij achterom de korf sprintend, bal aannemen, in de lucht draaien en dan raak mikken (dat is geen geluk meer, dat is pure klasse!), scoorde. En ook na een karakteristieke actie van Tijmen: op supersnelheid tegenstander passeren, bal aannemen en afleggen op een medespeler, in dit geval Sven Meijs, die dan raak schiet. “Hebben de tegenstanders de video’s van de wedstrijden nou nog niet bestudeerd? Zo’n actie maakt ‘ie voortdurend!” zei ex-trainer Mena Kuhuwael langs de kant.

Jammer genoeg herpakte BEP zich, verdedigde Futura even niet alert, en stond het een minuut later 14-17.... Halverwege de tweede helft was het 16-20 en leek de wedstrijd gestreden.

Maar zoals zo vaak dit seizoen, rechtte Futura de ruggen, spoorde trainer Erwin Dekker zijn team nog eens extra aan ... en liep Futura weer terug in tot 19-21. In de slotfase hing een terecht gelijkspel nog in de lucht, maar na de vierde treffer van Tijmen Bolhuis en de negende korf van topscorer Cyril van Es, bleef de score steken op 22-23.

In die laatste minuten waren er publiekswissels en bloemen voor vertrekkende spelers. Susanne Spek vertrekt en  Susan Bosdijk gaat zich meer op de studie in Amsterdam richten (en gaat korfballend Futura ontmoeten in het komende zaalseizoen als speelster van Swift Amsterdam). Tijmen in de bloemen ... alleen Cyril ... die speelde tot de laatste snik.

Even tussendoor: omdat Meervogels 18-26 bij Pernix won, zijn ze kampioen en promoveren naar de hoofdklasse. Onderin was Die Haghe (23-28 verloren bij Velocitas) al gedegradeerd en viel ook het doek voor VEO dat 20-19 verloor bij KVA. Futura handhaafde zich dus keurig met 12 uit 14 op de 5e plaats.

Tijd voor speeches, kadootjes en omhelzingen. Sandor Post deed een sprong terug in de tijd, want hij heeft Cyril en Tijmen in de jeugd regelmatig getraind. Sven Meijs sprak namens Futura 1 de drie vertrekkenden (ook Susan Bosdijk) toe en memoreerde enkele details, die beter op het Stokroosveld kunnen blijven.... Trainer Erwin Dekker en teambegeleider Jeroen Verbaan werden ook bedankt, en tegelijkertijd werd gemeld dat beiden toch nog een jaar voor Futura/Dubbel Zes actief blijven!!

Tijmen kreeg van Sven een retro oranje afzetlint, met een speech waarvan de meesten de ballen begrepen, maar dat kan ook door het bier komen. Cyril ontving een Futurashirt met naam en nummer, 23 (net als die andere Magic).

Ook hoofdsponsor van vroeger (Witte Kruis met die busjes, weet je nog?) en nu (Mooi Jong) Hans de Jong, bedankte de heren voor de inzet. Brullo zelf had een poging gedaan om de carrières in een verzameldocument samen te vatten. Met zulke kleurrijke personen is dat niet zo’n probleem.

Tot slot kreeg Cyril van Es het woord. Hij vertelde van wilde autoritten in busjes naar uitwedstrijden met kratten bier en andere uitspattingen, maar was ook heel duidelijk: “Ik ben altijd bij Futura blijven korfballen (hij had zeker nog stappen hoger kunnen maken, volgens velen) en zal in de toekomst ook – samen met Tijmen – actief blijven in de club, de mooie combiclub die hier gaat floreren.

En hoewel hij geen namen wilde noemen, gaf hij toch aan dat de onvoorwaardelijke steun van zijn ouders een belangrijke factor in zijn ontwikkeling en in zijn spelvreugde is geweest. Op die momenten voelt zelfs Brullo een brok in zijn keel ....”Heb je toch een gevoelige kant, schat ...” sprak mevrouw Brullo, terwijl ze aanstalten maakte om mee te helpen met ronddelen van rissoles en andere lekkere dingen.

En toen was het hoog tijd voor bierschieten (de verliezer van het korfmikken haalt een rondje) en kon Flap de sateetjes op de roosters leggen. Iedereen was vergeten dat het die ochtend hard had geregend en dat deze middag zonovergoten was geworden ... “Je krijgt het weer dat je verdient”, ja toch?

Rest ons zaterdag 29 juni nog het paaltoernooi en dan is het niet direct vakantie, maar kunnen de kaders van Futura en Dubbel Zes aan de slag met de voorbereidingen voor komend seizoen. Dat wordt iets moois. We hopen u allemaal weer te zien op het Stokroosveld, voor korfbalplezier en meer!